Iniciatīvas ,,Skolas soma”notikumi RVPĢ septembrī 2020./2021. m.g.

  • IMG-20201002-WA0000
  • IMG-20201002-WA0001
  • IMG-20201002-WA0002
  • IMG-20201002-WA0003
  • IMG-20201002-WA0004
  • IMG-20201004-WA0001
  • IMG-20201004-WA0002
  • IMG-20201004-WA0003
  • IMG-20201004-WA0004
  • IMG-20201004-WA0005
  • IMG-20201004-WA0006
  • IMG-20201004-WA0007
  • IMG-20201004-WA0008
  • IMG-20201002-WA0003

Iniciatīvas Latvijas skolas soma norises Rēzeknes valsts poļu ģimnāzijā

2020.gada septemnbrī.

Septembris .Projekts ,,Latvijas skolas soma” turpinās.. Pirmkārt, sākumskolas un pamatskolas skolēni apmeklēja ārkārtas situācijas dēļ nenotikušās izrādes ,, Cauruļzobis vienīgais” un ,,Kāzas”, otrkārt, notika neparasta tikšanās ar operu, treškārt, iepazīšanās ar Latgales un Latvijas kultūttelpu rudens mācību ekskursiju laikā.

2.klašu skolēni apmeklēja teātra studijas ,,Joriks”mēmo detektīvu,,Cauruļzobis vienīgais”. Izrādē privātajā zoodārzā “Olga” ikdienas uzkopšanas darbi norit kā parasti, taču kādu nakti, kad kopēji Boriss un Kira grasās doties jau pie miera,  zoodārzā iemaldās kāds līdz šim neredzēts dzīvnieks, kurš naksnīgajā tumsā nelīdzinās ne īsti ķenguram, ne īsti trusim. Zoodārza direktore Olga nolemj noskaidrot dzīvnieka izcelsmi un ierašanās iemeslus. Noslēpumainais viesis ir patiešām labsirdīgs un asprātīgs, bet, kad negaidītā kārtā zoodārzā izceļas ugunsgrēks, jauniegūtais draugs mīklainos apstākļos pazūd. Zoodārza darbinieki nolemj apvienot spēkus – un sākas detektīvcienīga izmeklēšana, kuras laikā aizdomās tiek turēts ikviens. Arī paši zoodārza iemītnieki, Skolēni ar aizrautību iejutās detektīvu lomā.

Otra pagājušogad nenotikuši izrāde bija M. Zoščenko komēdija ,,Kāzas”, to noskatīties devās 7a,7.b un 9.b klases skolēni.Izrādē ‘’Kāzas’’ izmantoti arī fragmenti no autora ‘’Zilās grāmatas’’, kā arī Sudraba laikmeta dzejnieku mīlas lirika un 30.gadu dziesmas, kas veltītas mūžīgajai mīlestības tēmai. Visi iestudējuma varoņi – sākot no ģimenes tēva līdz pat viešņai – elpo mīlestībā, gaida to, ilgojas pēc tās, mēģina saklausīt mīlestības čukstus savā sirdī, pie tam nokļūdami dažādās neparedzētās un jautrās ķibelēs.Jauniešiem ļoti patika šī izrāde.

Koncerts “ŠAUSMAS OPERĀ” noteikti pozitīvi pārsteidza 8.a un 8.b klases skolēnus un viņu audzinātājus.Tā bija komiska un atraktīva koncertprogramma – izglītojoši izklaidējošs “šovs”, kurā uz skatuves ar klausītājiem satiekas divu dramatisku balsu īpašnieki – tenors un kontrtenors (Mikus Abaroniņš un Jānis Ķirsis), lai kopā parādītu, kādas “šausmas” var likt sajust stipras un skanīgas operas balsis, bet caur komisko un atraktīvo it visā talantīgie puiši skolēniem lika uzzināt par operas skanējuma nozīmi tās dramaturģiskā stāsta atklāšanā, tā ļaujot labāk izprast operas žanru, kā arī ļāva iepazīt balss skanējuma daudzveidību. Skanēja dažas no slavenāko operu ārijām, visu to noslēdzot ar kādu populārās mūzikas dziesmu, kas iegūst pavisam pārsteidzošu skanējumu, ja izdziedāta operas manierē. Starp citiem skaņdarbiem, programmā skanēja Žorža Bizē operas “Karmena” fragmenti, un Dž. Rosīnī “Kaķu duets”, kāda neapoliešu tautasdziesma, savu vietu operas “šausmu” parādē atrada arī latviešu komponistu K. Lāča un R. Paula dziesmas.

Rēzeknes valsts poļu ģimnāzijas 7.a klases skolēni iniciatīvas “Latvijas Skolas soma” ietvaros apmeklēja ļoti interesantu nodarbību “Cilvēka bērns” Latgales Kultūrvēstures muzejā. Nodarbībā muzejā skolēni iepazinās ar rakstnieka Jāņa Klīdzēja daiļradi, īpašu vērību veltot romānam “Cilvēka bērns” un kinorežisora Jāņa Streiča tāda paša nosaukuma 1991. gadā uzņemtajai filmai. Pirms muzeja apmeklēšanas skolēni literatūras stundās iepazinās ar romāna žanra pazīmēm,laiktelpu, varoņiem. Otra muzejpedagoģiskā programma ,,Pirmo reizi izstādē” ieveda unikāljā mākslinieču  Rommeru gleznu pasaulē.

Savukārt 7.b klases skolēni apmeklēja ādas izstrādājumu darbnīcu „Apkalnmājas” (Rēzeknes nov., Verēmu pag., Adamovā). Tikšanas gaitā skolēni tika iepazīstināti ar saimniecības veidošanas vēsturi, amatniecību Latgalē, meistara apliecinājuma saņemšanas iespēju, uzņēmējdarbību amatniecībā, ādas izstrādājumu veidošanu, skolēniem tika piedāvāta iespēja pašiem izveidot sev ādas piekariņu, kā arī nogaršot zāļo tēju, baudot skaisto Latgales dabu.

Beidzies septembris, taču nebeidzas kultūras izziņas ceļš. Tas mūsu skolā turpināsies arī šajā pusgadā, kur skolēnus gaidīsvēl daudz neparastu tikšanos un pārsteigumu.

 

RVPĢ iniciatīvas Latvijas skolas soma

koordinatore Silvija Volāne

Šausmas operā ir jauns izklaides formāts, kurā ir apvienojušies divi spēcīgu vokālu īpašnieki – Tenors Jānis Ķirsis un Kontra tenors Mikus Abaroniņš. 2020. gadā šis duets pirmo reizi parādīsies plašākā sabiedrībā, piedāvājot nebijušu izklaides formātu.

Duets Šausmas Operā ir izklaidējošs humora šovs, kur satiekas divu pretēju balsu īpašnieki Tenors un kontra tenors. Dueta dalībnieki ir Mikus Abaroniņš (kontra tenors) un Jānis Ķirsis (tenors). Duets radās, kad divi vokālās grupas Framest dalībnieki, Taiwānas tūres laikā izdomāja uztaisīt savu atsevišķu priekšnesumu, kuru paradīja 10 000 lielai auditorijai un šis projekts tika uzņemts ar ovācijām un lielu atzinību – tad radās Šausmas Operā, atsevišķs projekts, ar mērķi sniegt humora pilnu izklaides šovu skatītājiem un klausītājiem.

You may also like...