Rumāņu nacionālā kultūra – katra rumāņa lepnums

100_6170Ir pagājuši 4 mēneši, kā mēs Rēzeknes valsts poļu ģimnāzijas kolektīvs uzņēmām pirmajā darba vizītē mūsu sadarbības partnerus bulgārus, turkus, poļus, igauņus, rumāņus un ungārus ES projekta Comenius aktivitātē „Skolu daudzpusējā partnerība” dalībniekus.Otrā darba vizīte notika Rumānijā, mūsu sadarbības pilsētā Costesti. Šī pilsēta ir ar 11 tūkstošiem iedzīvotāju, pārsvarā tie visi ir rumāņi, kuri kopj savu kultūru, tās tradīcijas. Par to mēs pārliecinājāmies jau ielidojot Bukarestē, kur stacijas laukumā katrs iebraucējs tūlīt var apskatīt milzīgi lielu skaitu tautas daiļamata meistaru darinājumus, gan no koka, gan no stikla, gan šūtus, gan austus. Nacionālā kolorītā, krāšņa krāsu gamma padara katru iebraucēju uzmanīgu, izvēlīgu. Katrs priekšmets ir apbrīnas vērts.

Mūsu sadarbības partneri ir arodskola, kura ir ar lauksaimniecības novirzienu. Varējām te redzēt, ka rumāņu pasniedzēji neaizmirst veco, pat vēsturisko: gan arklu, gan sējmašīnu, gan pļaujmašīnu parādot to skolas muzejā, bet mūsdienās ar jaunām tehnoloģijām iepazīstina ar modernāko tehniku, tās izmantošanu un pielietošanu.

Brīvajā laikā rumāņu tehnikuma audzēkņi dzied un dejo. Piedalīšanās 3 stundu garajā koncertā spēja pārliecināt par jauniešu mīlestību uz tautas dziesmu un tautas deju. Tik daudzveidīgus, svinīgus un krāšņus tautas tērpus izdodas redzēt ne bieži. Tie mūs, skatītājus apbūra. Izpildīšanas kultūra, graciozitāte, muzikalitāte, horeogrāfija bija visaugstākajā līmenī. Mēs atgriezāmies estētiski uzlādētas, lai tagad gatavotu mājas darbus trešajai vizītei, kura notiks maija beigās Igaunijā. Mūs gaida atkal jauni atzinumi, jauni izaicinājumi.

RVPĢ direktore Valentīna Šidlovska
Angļu v. skolotāja Gaļina Smane

You may also like...